Szintező és mérőlécek

Az szintezőműszerek másik fontos tartozéka a szintezőléc vagy mérőléc. Ezek típusban kevésbé inkább méretben különböznek. A szintezőlécek sajátossága, hogy a léc mind a kettő oldalán található méretkiosztás.

Egyik felén az E, azaz centiméter kiosztás található, ezt leginkább a durva szintezéshez, földmunkához használják. A léc másik oldalán a milliméter kiosztás található, ezt pedig a finom beállításhoz. Létezik olyan szintezőléc, melyen a milliméter helyett vonalkód található. Ez egy speciális típus, kizárólag digitális szintezőműszerekhez használható.

A szintezőléc hossza jellemzően 3, 4 vagy 5 méter, de létezik ettől hosszabb típus is. Anyagát tekintve alumínium mely több tagból áll és egymásba teleszkóposan csúszik össze, vagy ki. A tagok biztos tartásáról egy rögzítő gomb gondoskodik.

A HEDUE szintezőlécei a fenti három méretben érhető el. Egyik oldalán centi, másik oldalán milliméter kiosztással. A szintezőléc sajátossága, hogy padló és mennyezet között kihúzva, a szintezőléc milliméter oldalán leolvasható a magasság. Mindig az utolsó tagnál szükséges a magasságot leolvasni.

A szintezőlécek mellett elérhető még a mérőléc is, mely egy kifejezetten forgólézerek ajánlunk. A mérőléc kinézetre különbözik a szintezőléctól. Leginkább szembetűnő, hogy a mérőléc szárán középen található a 0, ettől lefelé és fölfelé is ki van osztva a milliméter skála. Ennek a lécnek ez előnye, hogy gyorsan és hibamentesen lehet a magasságkülönbségeket megállapítani.

Amennyiben szintezőlécet, vagy mérőlécet keres, látogassa meg weboldalunkat a https://muszerguru.hu oldalon.

Author: Barnabas Kovacs