Mi is valójában a liposzóma?

A tudomány csodákra képes, aminek köszönhetően jött létre a modern társadalom és a benne működő különféle rendszerek. A modern orvoslás nélkül az életminőség nem lenne ilyen magas. Bár mindennek megvan a maga előnye és hátrány egyrészt. A civilizáció előrelépésével sok problémára megtalálták a megoldásokat, de rengeteg olyan betegség született meg, ami eddig nem létezett. Ami viszont tény, hogy élettartam jelentősen kitolódott. A felfedezések sorában a liposzóma egy kulcsfontosságú elem volt és van.

Voltaképpen egy az emberi sejtek membránjára hasonlító kettős foszfolipid molekula struktúráról van szó, aminek belsejében víz található. Mi ebben az érdekes? Az, hogy ezen hordozóanyaggal sok olyan komponens juttatható be a szervezetbe, amit az emésztőrendszer nem fog elemre bontani. A liposzóma alkalmazásával tehát növelhető a biahasznosulás és fokozható a hatékonyság. Hosszú éveken át, csak gyógyszerek bevitelére alkalmazták, de egyre jobban növekszik az érdeklődés az étrend kiegészítő gyártók irányából. Itt az elv ugyan az.

A liposzóma megvédi a komponenseket, amik felszívódva a bélrendszerben bejutnak a véráramba és a sejteknél tudnak közvetlenül hasznosulni. Az eddigi eredmények kimagaslóak, aminek hála az üzleti modell remekül működik. A mesterségesen előállított liposzóma még sok lehetőséget rejt magában, amit megéri kiaknázni. Mivel növekszik hasznosulás, így kevesebb hatóanyag is bőven elég ugyanazon eredmény elérésére, tehát nincs felesleges bevitel, ami a kiválasztó szerveket terhelné. A liposzóma kutatások megérik a beléjük fektetett energiát.

Author: Barnabas Kovacs