hajhullás

Melyek a hajhullás okai?

Köztudott, hogy az emberi haj hullik. Sokan a férfiak idős kori kopaszodásával azonosítják a jelenséget. Ám a hajhullás okai nagyon változatosak lehetnek. Az természetes, hogy nap mint nap elvesztünk néhány hajszálat. A hajszálak élettartama 2-7 év, azután lehullanak a fejről.

Gond akkor van, ha mindez nagy méreteket ölt. Ekkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ezen kívül fontos tisztázni, hajhullásra milyen vitamin jó. Már maga a fizikai vagy lelki megterhelés is okozhatja ezt a kellemetlen jelenséget. Ugyanezt el lehet mondani az egyoldalú táplálkozásról is, hiszen ez esetben a szervezet nem kapja meg az egészséges hajszerkezet fenntartásához szükséges tápanyagokat. A hormonháztartás működési zavarai ugyancsak a hajhullás okai közé tartoznak. Sok hölgynek kell szembenéznie ezzel a problémával a terhesség vagy a változókor idején.

A pajzsmirigy alul- vagy épp túlműködése is okozhatja a haj elvesztését. Ugyanez elmondható a szervezetben hosszú ideig fennálló gyulladásos gócokról is. A sok vegyszer, a túlzott hajformázás szintén árthat a hajnak. Bizonyos orvosi kezelések, mint például a kemoterápia, ugyancsak a hajhullás okai közé sorolhatóak. Hajvesztést okozhatnak még a hajas fejbőr megbetegedései, mint például a szeborreás dermatitisz. Az idős kori kopaszodás kivételével a folyamat szerencsére visszafordítható. A különböző vitaminkészítmények, tápanyagokban gazdag étrendkiegészítők sokat segíthetnek ebben. Na de hajhullásra milyen vitamin jó? A biotin, más néven H-vitamin hozzájárul a haj egészséges növekedéséhez. A különféle B-vitaminok erősítik a hajszálakat. Az E-vitamin antioxidáns hatása révén védi a hajszerkezetet. Az A-vitamin ugyancsak a hajszálak épségét védi. A haj vázát képző keratin felépítéséért felelős aminosavak megfelelő anyagcseréjében a folsav játszik fontos szerepet. A folsav felszívódását pedig a B10-vitamin segíti elő. Mindezek fontos információk, hiszen a megfelelő készítmény kiválasztásához elengedhetetlen, hogy az ember tudja, hajhullásra milyen vitamin jó.

Author: Barnabas Kovacs