A közelmúltban napvilágot látott, a szerver piachoz kapcsolódó hírek szerint, már a szerver gyártás területén is Kína a világvezető.

A világ legnagyobb szervereivel rendelkező cégek már mind a távol-keleti országban gyártatnak szervereket. Ennek több oka is van, és ezek közt az anyagiak meglepő módon nem a legfontosabb szempont.

Egy rendkívül fontos tényező, hogy a kínai gyártók teljesen szabadkezet adnak a vevőknek. Azaz a megrendelő megtervezi saját szerverét, szerver központját a saját szakembereivel, saját igényeinek megfelelően, ezt megrendelik a kínai gyártóktól, akik pontosan azt hozzák létre, amit a vevő szeretne. Más országok gyártói meglehetősen kötött konfigurációkat értékesítenek, amik kisebb vagy közepes méretű cégek részére megfelelnek, de óriás vállalatoknak már nem.

Ha egy cég növekedni szeretne, pláne rohamos tempóban, mint például egy közösségi oldal, akkor elengedhetetlen, hogy a szerverei is folyamatosan, fennakadás nélkül bővíthetőek legyenek. Egyéb igények mellett a kínai gyártók ezt is képesek kielégíteni.

A DoclerNet a legmegbízhatóbb szerverszolgáltatásokat kínálja ügyfeleinek.

Ezt jól mutatja a Gartner jelentése is, amiben tisztán látható, hogy 2016. utolsó negyedévében a leszállított szerverek tekintetében a Huawei növekedést tudott elkönyvelni az előző évhez képest, méghozzá nem is kicsit, a konkurens cégekhez képest szinte hihetetlen mértékben.

Igaz, hogy bevétel tekintetében még mindig a HPE áll a lista tetején, de például az értékesített darabszámok rangsorában. Az Európában még nem igazán ismert Inspur rohamtempóban tör előre, bő 20 százalékos növekedése volt. A márkával hamarosan számolni kell, nem csak hazai piacán, globális szinten is.

Csak pletyka szinten, de a jövőre nézve talán egyetlen lehetséges hátránya van a szerver piac ilyetén átalakulásának. Ha Kína felemeli a ritkaföldfémek árát, ami szerves alkotó eleme a gyártási folyamatoknak. Természetesen nem valószínű, hogy saját gazdaságuk ellen döntenének, de ez is egy lehetséges rizikó faktor. Az ország sokkal inkább a külső piaci szereplőktől független processzorgyártás megalapozására fókuszál.

Vélemény, hozzászólás?