Az energiahatékony otthonra vágyóknak nagy segítség lehet a tervek megvalósításában a Zöld Otthon Program. A tájékozódáshoz mutatunk néhány kevésbé ismert, ám lényeges tudnivalót.

Miért NHP és Zöld OTK?

 

Az információk keresésekor mozaikszavakkal találkozunk. Például az NHP Zöld Otthon Hitel kifejezéssel. Ez arra utal, hogy a Növekedési Hitelprogram, azaz az NHP keretében hívták életre. A Zöld OTK pedig azt fejezi ki, hogy kombinálható a CSOK-kal, azaz családi otthonteremtési támogatással. Az OTK egészen pontosan a Többgyermekes Családok Zöld Otthonteremtési Kamattámogatását jelenti. Ilyenkor a teljes futamidő alatt rögzített 0% lehet az ügyleti kamat. THM 2,66%

 

Mit jelent a BB energetikai osztály?

 

A Zöld Otthon Program feltételeinek egyike, hogy az ingatlan legalább a BB energetikai osztály besorolású legyen. Ez azt jelenti, hogy például maximum 90kWh/m²/év primerenergia-felhasználású a vásárolni vagy építeni szándékozott lakás. Része az is, hogy az energiafogyasztás legalább negyedét megújuló forrásból kell megoldani. Például nap-, szél-, vagy vízenergiával, de ebbe a csoportba tartozik a hidrotermikus energia is.

 

Felvehetem ingatlan korszerűsítésére is?

 

Noha a felújítás kétségtelenül energiahatékonyabbá tenné az ingatlant, a Zöld Hitelt erre nem vehetjük igénybe. A felhasználás célja energiahatékony ingatlan vásárlása vagy építése. Ehhez biztosítanak akár 70 millió forintot.

Vélemény, hozzászólás?