sushi

Ezek a legfinomabb sushi típusok!

Kedveli a távol-keleti ízeket? Szívesen kipróbál olyan kulináris élményeket, melyek idegen kultúrák fogásait állítják a fókuszba? Ma már nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy a nemzetközi gasztronómia legjavával ismerkedjünk, hiszen itthon is nagyon sok izgalmas étterem várja a kísérletező vendégeket. A sushi napjainkban az európai ínyencek egyik kedvencének számít, melyet akár az online rendelés kényelmét kihasználva is megrendelhetünk. De mégis milyen fajtát érdemes előnyben részesíteni?

A legtöbben az úgynevezett Maki sushival találkozhattunk már, ez ugyanis a klasszikus szárított tengeri algalapba burkolt halcsíkokat és zöldségeket foglalja magában. E típus is változatos formákban készülhet, így az algalap, vagy más néven nori akár el is hagyható. A Big Maki esetében nem az alga található meg kívül, hanem a rizst helyette szezámmagban forgatják meg. A Nigiri sushi egész megjelenésében különbözik a hagyományos sushitól, ugyanis a rizsből ovális gombócokat képeznek a szakemberek, majd erre fektetik rá a halcsíkot vagy másféle tengeri herkentyűt.

A vegetáriánus és a vegán étrend napjainkban minden korábbinál népszerűbb, s követőinek sem kell lemondani a sushi jelentette örömökről. A Nigiri sushi készülhet teljesen állati elemektől mentesen, és a rizsgombóc tetejére ilyenkor zöldség kerül. Bár nem a klasszikus sushiról van szó az Inari névre hallgató kapcsán, de ez is gyakran megtalálható a japán éttermek kínálatában. A sült tofuból készített batyu sima sushi rizzsel meg megtöltve, tehát szintén ideális lehet a húsmentességet kedvelők számára.

Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a sushi ízét akkor hozhatjuk ki leginkább, ha mellé szójaszószban mártjuk meg, gyömbért fogyasztunk hozzá, vagy wasabival bolondítjuk meg. Japánban járva mindenképpen érdemes kipróbálni a sashimi névre keresztelt ételt, amelynek fő jellemzője az, hogy a felhasznált hal nagyon friss, tulajdonképpen a feldolgozás előtt veszik ki az akváriumból. Elkészítése nagyfokú profizmust igényel, hiszen csak így lehet leheletvékony, gusztusos szeletkéket vágni a halhúsból. A sushi készítésről, a japán ételek fogyasztásának kultúrájáról és a rendelés részleteiről bővebben itt olvashat: http://sushi.hu/sushi_receptek/sushi_alapok_i.html

Author: Barnabas Kovacs