Epoxy ragasztó otthoni használatra

Nagyon sok féle ragasztó létezik, vannak, amelyek kisebb ragasztásra szolgálnak, míg mások meg ipari ragasztásokra. Az epoxy ragasztó egyaránt használható az építőiparban és otthon is, mivel szinte minden alapfelületet jól ragaszt.
Ezeknek a ragasztóknak igen nagy előnyük az, hogy vegyszerállósággal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy az olajjal, benzinnel, vízzel és más vegyszerekkel szemben ellenállóak. Nagyon sok féle felületen felhasználható, mint például üveg, kemény műanyag, fa, grafit, gumi, kerámia, beton, réz, acél, alumínium stb. Azonban nem alkalmas PP, PE, PTFE felületek összeragasztására.

Az epoxy ragasztót még a múlt évszázadban fejlesztette ki a vegyipar, és azóta folyamatosan használják, különféle ragasztásokra.

Mivel ilyen sok felületen alkalmazható ezért könnyen bármit megragaszthatunk vele, akár legyen szó egy szerszám javításáról, egy díszléc felhelyezéséről, vagy akár fali akasztók rögzítéséről.

Általában ezek a ragasztók átlátszóak és oldószermentesek, ütés-, és időállóak, valamint a teljes megkötés után, további munkálatok végezhetőek, mint például csiszolás, fúrás vagy lakkozás.

Fontos, hogy a ragasztani kívánt felületeket meg kell tisztítani, zsiradéktól, portól és piszoktól, rozsdától. Érdemes a felületet csiszolópapírral megdörzsölni, hogy a ragasztó tapadóerejét növeljük.

Mivel az epoxy ragasztó a gyanták családjába tartozik, ezért fontos, hogy a használat során a megfelelő védőfelszereléssel rendelkezzünk.

Használat vagy vásárlás elött érdemes felkeresni azokat az oldalakat, melyek ezekre a termékekre szakosodtak, ugyanis nagyon jó felhasználási javaslatokat találhatunk.

 

Author: Barnabas Kovacs