Megunta jelenlegi kialakítását otthonának? Szeretne valami egészen egyedi kreációt megalkotni, ahol napjaink trendi belsőépítészeti megoldásai is szerephez jutnak? Esetleg csökkentené a belmagasságot? Vagy festés előtt egyenletessé tenné a falak felszínét? A gipszkarton mindezekre megoldást kínál, ráadásul rendkívül egyszerű használhatósággal társulva. A gipszkarton ugyanolyan jó hangszigetelő, mint a téglafal (Forrás: http://www.dalostuzep.hu/gipszkarton), a különbség annyi, hogy sokkal könnyebb dolgozni vele. Nincsen szükség arra, hogy a téglákkal cipekedjünk, és rengeteg időt, energiát, s persze koszt megspórolhatunk a gipszkartonnal történő felújítás alkalmával.

A gipszkarton egyszerűen méretre vágható, és miután a tartófalra felszereljük a profilokat, azokra kell a gipszkarton táblákat felcsavarozni. Amire mindenképpen ügyelni kell, az nem más, mint a toldások profi elvégzése, valamint a függőleges profilokra történő csavarozás előnyben részesítése. Miután megtörtént a hézagolás, már jöhet is a festés, vagy a csempe felhelyezése, mert erre is alkalmas a gipszkarton. Szigetelésre a szakemberek a kőzetgyapotot vagy az üveggyapotot ajánlják.

 S hogy mely területeken alkalmazhatjuk a gipszkartont? A felhasználási kör gyakorlatilag végtelen, hiszen válaszfalként, előtétfalként éppen úgy megállja a helyét az anyag, mint álmennyezetként, tetőtér borításakor, szárazvakolatként, vagy egyszerű díszítő elemként. Előtétfalként főként akkor szokták használni, ha valamilyen nem túl esztétikus tárgyat szeretnének az ingatlan tulajdonosai eltakarni, vagy például vezetékeket takarnának el segítségével.

Az álmennyezet kialakításával nem csak a belmagasság csökkenthető, de rendkívül elegáns megjelenést is kölcsönözhetünk a helyiségnek. A rejtett világítás mellett a színekkel is játszhatunk esetében, hogy egészen egyedi végeredmény szülessen. Gipszkartonból boltíveket, lépcsőzetes álmennyezetet, komplett bútordarabokat éppen úgy kialakíthatunk, mint a rejtett világítás számára ideális közeget. A lehetőségek tárháza végtelen, s a könnyen szállítható, megmunkálható, felszerelhető gipszkarton még szakember közreműködését sem teszi szükségessé, tehát sokat spórolhatunk használatával.

Természetesen nem elhanyagolható szempont az ár sem, ugyanis a hagyományos falazóelemeknél sokkal olcsóbban juthatunk hozzá a gipszkartonhoz. Piszok, cipekedés, törmelék és hulladék nélküli megoldást kínál a belsőépítészetre, érdemes tehát kihasználni a benne rejlő előnyöket lakásfelújítás és építkezés alkalmával is.

Vélemény, hozzászólás?