Műlencse műtét

Műlencse műtét utáni teendők összefoglalva

Itt az ideje búcsút mondani a szemüvegnek. 45 éves kor felett már nem ritka, hogy az ember sem közelre, sem pedig távolra nem lát. Sajnos ekkor már nem mindenkinek sikerül megszoknia egy bifokális vagy multifokális szemüveget. Akit zavar ennek cserélgetése, aki úgy érzi, hogy szeretne mindig jól látni, legyen szó bármilyen távolságról, annak látásjavító műlencse műtétre lesz szüksége.

 

Ebben a cikkben azt taglaljuk, hogy mit kell tenni a beavatkozás után.

Mikor és kinek ajánlatos a látásjavító műlencse műtét?

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy nem tudja annyira kinyújtani a kezét, hogy elolvasson egy könyvet, böngésszen a telefonjába, esetleg lásson egy aláírandó dokumentumot. Ilyenkor persze jól jön az olvasószemüveg, az viszont gyakran eltűnik, nem találjuk. Látásjavító műlencse műtéttel azonban ezek a mindennapi problémák teljes mértékben eltűnnek. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos ennek a fontosságáról is ír a weboldalán.

 

A beavatkozás ajánlott 45 év felett azoknak a személyeknek, akik szemüveget hordanak, homályosan látnak távolra vagy közelre. Lencseműtétre sor kerülhet azoknál, akiknél még nem jelent meg a szürkehályog, aki nem tudja megszokni a szemüveget, aki nem akarja folyamatosan cserélgetni az olvasót és a távollátót. Itt az ideje elfelejteni a szemüveget és megelőzni a szürkehályogot.

Hogyan történik a műtét?

Az eljárás a szürkehályoghoz hasonló technikával történik, a lényege, hogy a saját szemlencsét ultrahangos technikával műlencsére cserélik a szemünkben. Az új szemlencse trifokális, nyújtott fókuszú monofokális, EDOF vagy pedig monofokális lehet. A trifokálist választva 100 százalékos látást érhetünk el, így nincs szükség többé se szemüvegre, se pedig kontaktlencsére. Mielőtt azonban erre sor kerül, egy részletes szemvizsgálatra van szükség, hiszen nagyon fontos a szem aktuális állapotának felmérése.

Milyen eredményre számíthatunk?

Mindenekelőtt közelre és távolra is tökéletesen fogunk látni szemüveg nélkül is. Emellett a műtét egy egész életre szóló megoldást jelenthet, nem alakul ki szürkehályog sem. Fontos, hogy nincsen felső korhatár, bárki számára jó választás a műlencse műtét. Nem kell tartani attól sem, hogy a túl rossz állapotban lévő szemen nem tudnak javítani, hiszen nincsen dioptriakorlát. A műtét minden esetben fájdalommentes és alig 20 percet vesz igénybe.

 

A műtét utáni teendők

Ki kell emelnünk, hogy a műtét után időre lesz szükség, mire teljesen felépülünk. A beavatkozás végén a szemre kenőcsöt és kötést tesznek, amit csak másnap reggel távolítanak el. A műtét utáni órákban nyugodtan haza lehet menni, azonban előfordul, hogy mégis bent kell tölteni az éjszakát. Javasolt azonban hozzátartozó segítségét kérni a hazafelé úton, hiszen vezetni tilos.

 

A kezelés utáni kímélet mértékét minden esetben egyedileg határozzák meg, azonban fizikai tevékenység nem javasolt. Maximum 10 kilós súlyt szabad emelni, lehajolni szabad, például ha cipőt kell felhúzni, de nem tartós ideig. Kerüljük a sportolást, lehetőleg pár hétig legalább, emellett ne menjünk uszodába, és a samponos hajmosást is toljuk el amennyire csak lehet.

 

Nyugodtan olvassunk, főzzünk, tévézzünk, végezzük a napi teendőinket, viszont a poros és koszos környezetet kerüljük el. Napszemüveg viselete nem kötelező, de túlzott napfényben nem árt, ha hordjuk. A szem kímélésére nincsen szükség, viszont ne dörzsöljük őket.

 

Az ellenőrző vizsgálatokon vegyünk részt, ami általában másnap és egy hét, valamint egy hónap múlva történik meg. Nagyon fontos, hogy antibiotikumos és gyulladásgátló szemcseppeket kell alkalmazni, a kétféle készítmény pár perc különbséggel kell a szembe juttatni.

 

A műtéttel a látásromlás vélhetőleg megszűnik, egy darabig homályosan látunk, pár nap vagy hét után azonban kitisztul és végleges marad. Aki más szembetegségben szenved, annak nem biztos, hogy 100 százalékos lesz a javulás, de ezt az orvos előre el fogja mondani. Az esetek többségében egyfókuszú műlencse beültetésére kerül sor, ezáltal távoli pontok megfigyeléséhez nem kell szemüveget hordani. Olvasni azonban sok esetben szemüvegre lesz szükség. Van olyan lehetőség, hogy olvasáshoz ne kelljen használni, akkor viszont távolra kell szemüveget hordani. Olvasószemüveget mind a két beavatkozás után érdemes csináltatni, hiszen egy darabig még nem áll helyre a végleges szem fénytörése, amire általában 1-1,5 hónapot kell várni.

Author: Barnabas Kovacs