árnyékoló háló

Hamarosan ismét kelleni fog az árnyékoló háló

A kertészkedés és a kültéri életterek kialakítása során gyakran szembesülünk azzal a kihívással, hogy miként védjük meg növényeinket, pihenőhelyeinket a tűző naptól, a fényt és friss levegő teljes elzárása nélkül? A megoldás gyakran az árnyékoló háló bevetésében rejlik, amelyik nem csupán funkcionális, de esztétikailag is hozzájárul a kert vagy a terasz hangulatához. De mire is alkalmas pontosan az árnyékoló háló, és milyen típusaik léteznek? Hogyan válasszuk ki a megfelelő vastagságot?
Az árnyékoló háló alkalmazása


Az árnyékoló hálók elsődleges célja, ahogy a neve is sugallja, az árnyékolás. Megvédi a növényeket, állatokat és az embereket a közvetlen napfény káros hatásaitól. Különösen hasznos lehet azokban a régiókban, ahol a nyári hónapokban az erős napsugárzás leégést vagy túlmelegedést okozhat. Az árnyékoló háló segítségével kontrollálható a fény mennyisége, így biztosítva a növények részére az optimális növekedési körülményeket, vagy éppen kellemesebb mikroklíma teremthető a kertben, teraszon.
Az árnyékoló háló típusai

Az árnyékoló hálók széles választékban érhetők el, különböző anyagokból, sűrűségekben és színekben, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet. A leggyakoribb anyagok a polietilén (PE), a polipropilén (PP) és a hálós szövetek. Ezek az anyagok ellenállnak az időjárás viszontagságainak, UV-stabilizáltak, ami hosszú távon is megőrzi őket a Nap káros hatásaival szemben. Az árnyékolási százalék, vagyis a sűrűség azt mutatja, hogy a árnyékoló háló milyen mértékben képes védelmet biztosítani. Általában 30%-tól 90%-ig terjednek ezek az értékek. A magasabb sűrűségű árnyékoló háló több napfényt szűr ki, így erősebb árnyékolást biztosít.

Author: Barnabas Kovacs