Biztosítsd gyermeked jövőjét ezzel a 3 egyszerű megtakarítási opcióval!

Szülőként a legfontosabb feladatunk, hogy megteremtsük gyermekünk számára azt a stabil hátteret, amire majd biztonsággal építheti életét. Ennek azonban nem csak az érzelmi környezet, hanem az anyagiak is részét képzik, így kardinális tisztában lenned, milyen megtakarítási opciók állnak rendelkezésedre.

Az elmúlt években több felmérés is készült a pontos összegeket illetően és a különféle eredmények tükrében is bátran kijelenthető, miszerint egy gyermek felnevelése rettentő komoly anyagi ráfordítással jár. Ez pedig az idő múlásával még nagyobb méreteket ölt, hiszen az érettségit követően ott az egyetemi tandíj, az albérlet, a költőpénz, majd a későbbiekben a saját otthon megteremtésének kérdése is. Szerencsére a gyermek megtakarítások esetében a legnagyobb kihívást jelentő tényező – az idő – nem jelent problémát, főképp, ha már idejekorán nekilátsz félretenni erre a célra. Ehhez rendelkezésedre állnak klasszikus megoldások, ám jó néhány kifejezetten erre a célra létrehozott eszközt is választhatsz. Érdemes megnézned EZEKET a megtakarítási opciókat is. Bárhogy is döntesz, kulcsfontosságú, hogy alaposan átgondold, milyen konstrukciókkal érhetsz célt a legegyszerűbben.

Napjainkban ezek a legnépszerűbb gyermek megtakarítások

Noha az elmúlt évtizedekben legfőképp a hagyományosnak mondható befektetési formák hódítottak, az ezredfordulót követően megjelent az egész pontosan 2006 óta elérhető a Babakötvény, amely több szempontból is az egyik legoptimálisabb megoldásnak tekinthető. Ugyanakkor az előnyök mellett nagyon fontos pontosan átlátnod a korlátait is. A konstrukciónak az alapját az az életkezdési támogatás jelenti, amely minden gyermeknek automatikusan jár és egy Start-számlán kerül elhelyezésre. Ennek összege 42.500 Ft és ez a tétel valójában nem is igazán kamatozik. Ám egy Start-értékpapírszámla nyitásával már lehetőséged nyílik arra, hogy Babakötvényt vásárolj, ami nem más, mint egy speciális kondíciókkal rendelkező állampapír. Ráadásképp ezt egyszerűen megteheted, hiszen az Államkincstár webes felületén, de az értékpapírszámlára történő befizetéssel is lehetséges ez. Annak oka, amiért a Babakötvényt tartják az egyik legkiválóbb gyermek megtakarításnak, a kamatozásban, illetve az állami támogatásban keresendő. Előbbi infláció feletti mértékű, – egész pontosan 3 százalékkal -, utóbbi pedig a befizetések 10%-át teszi ki, évente maximum 12 ezer forintos határig. Ebből pedig már tökéletesen kirajzolódik ennek a gyermek megtakarításnak a korlátja, hiszen úgy tudod kihasználni maximálisan a speciális kondíciókat, ha havonta 10 ezer forint értékben vásárolsz Babakötvényt. Ezt azonban feltétlenül érdemes megtenned, hiszen már egy ekkora díjtétel mellett is, a közel két évtized alatt egy jelentős összeg tehető félre.

Milyen egyéb lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A legnagyobb dilemmát az okozhatja, ha ennél jóval nagyobb volumenű gyermek megtakarításban gondolkozol. Természetesen határozhatsz úgy, hogy nem egy céleszköz mellett teszed le a voksod és inkább ingatlanba, vagy épp nemesfémbe invesztálsz, hiszen alapvetően bármilyen befektetés lehet gyermek célú. Feltétlenül érdemes azonban megvizsgálnod a specifikus konstrukciókat, mielőtt döntenél. A Tartós Befektetési Számla mellett a különböző banki és biztosítói megoldások is szóba jöhetnek, ám azt mindenképp tartsd szem előtt, miszerint ezek jelentősen eltérnek egymástól és különféle előnyökkel, illetve korlátokkal rendelkeznek. A legjobb eredményt pedig csak egy körültekintő módon összeállított portfólió segítségével érhetsz el, így tanácsos megfontolni, hogy a folyamathoz független pénzügyi szakértő útmutatását kérd.

Author: Barnabas Kovacs